За Моцарт знаем и много, и малко. Наричаме музиката му „божествена”, може би защото той  самият се появява на този свят с Божествена искра. В кръщелното му  свидетелство на латински, немски и гръцки език е вписано едно и също име, което сякаш отново и отново потвърждава това „божествено” предопределение – Волфганг Амадеус Готлиб Хризостомус Теофилос Моцарт. Неговата музика се ражда от емоциите, но служи на идеите – идеи, които не принадлежат на мига, но на вечността: за доброто и злото, за красивото и грозното, за любовта и омразата.

Повече от 250 г. всеки музикант по света изпълнява творбите на Моцарт, а почти всеки любител ги разпознава безпогрешно. И всеки има свое любимо произведение. За някои шедьовърът е „Малка нощна музика”, за други - операта „Дон Жуан”. Трети предпочитат „Вълшебната флейта” или Реквиема. Във всеки случай равнодушни към музиката на виенския гений няма. И изпълнители, и публика неизменно остават очаровани и пречистени от нейната мъдра простота, съвършена красота и безкрайна светлина, постижими в житейския път на човека чрез преодоляване на трудности, чрез търсене на истини, чрез непрекъснато самоусъвършенстване.

Духовните послания на Моцарт и днес определено будят интерес, дори любопитство. Как е възможно този творец с невероятно сложен, дори трагичен живот да ни подарява такъв прекрасен свят от звуци? Как е възможно въпреки семейните драми, въпреки  трудните променливи отношения с властимащите, въпреки мизерията на ежедневието Моцарт да ни завещава такъв невероятен космос от преживяна любов? Затова често се питаме дали ние всъщност  истински слушаме неговата музика? Дали наистина я познаваме и разбираме? Дали можем да я разтълкуваме? И дали успяваме да проникнем в нейната истинска и невероятно въздействаща сила и неподражаема хармония? Вероятно отвъд известното и познатото, което чуваме ежедневно, отвъд стройната йерархия от композиционно-структурни принципи (идеал за всеки композитор вече повече от 250 години), отвъд брилянтната инструментална и вокална виртуозност бихме открили символиката и кодовете на  скритото и предполаганото.

300x250 banner-MOG